Het project ‘Homegrown Cities’ van urbz heeft als doel samen te werken met lokale bewoners en bouwers in wijken met een laag inkomen om betaalbare woningen van goede kwaliteit te bouwen in Mumbai. In het kader van dit project wordt jaarlijks een Handstorm-workshop gegeven. De workshops zijn gericht op het aanpakken van gemeenschappelijke, lokale problemen door middel van hands-on experimenten in samenwerking met de bewoners van de buurt. 

De workshops brengen talent van over de hele wereld bij elkaar om samen te werken op verschillende niveaus: meubilair, interieur en architectuur, constructie en infrastructuur. Dit zijn allemaal dimensies van het dagelijks leven waar kleine verbeteringen een groot verschil kunnen maken. De workshop verbindt de creativiteit en vaardigheden van ontwerpers, architecten en kunstenaars met die van timmerlieden, metselaars, loodgieters en aannemers om het soort innovaties tot stand te brengen die alleen kunnen ontstaan wanneer verschillende kennissoorten elkaar vinden.

 

 

Werk in uitvoering: deelnemers aan de Handstorm-workshop zijn aan het werk om de buurt te verbeteren. 

 

De workshop bestaat uit een reeks ontmoetingen waarbij deelnemers zes dagen lang samenwerken met lokale bouwers en inwoners uit de buurt om betere prototypen van geëxposeerde objecten te maken, iets geheels nieuws te produceren of om de exposities goed te keuren door ze tijdens de workshop daadwerkelijk in en rond hun huizen te gebruiken. Het enige vereiste is dat alle deelnemers bereid moeten zijn om met hun handen te werken omdat ze daadwerkelijk objecten moeten kunnen maken.

2017
Dit jaar maakten studenten van het Engineers for Social-Impact programma van NYU Abu Dhabi deel uit van een tien dagen durende Handstorm-workshop in Dharavi. De workshop die dit jaar plaatsvond had betrekking op vier projecten: Cool Roof, Kilns of Kumbharwada, Well-Supplied Toilets and Plastics Recycling. Terwijl sommige projecten een vervolg kregen op die van de Handstorm-workshop van het vorige jaar, waren andere projecten juist helemaal nieuw.

Cool Roof
Een experiment om de dakbedekking van het jaar ervoor beter te maken. Het project is bedoeld om snelle verlichting te bieden aan mensen die last hebben van de hoge zomertemperatuur.

Kilns of Kumbharwada
Dit project onderzoekt het ontwerp van een schoorsteen die de rook van een pottenbakkersoven weg kan leiden van lokale huizen.

Well-Supplied Toilets
Well-Supplied Toilets is een experiment dat tot doel heeft een openbaar toilet te voorzien van een continue watervoorziening die door middel van lokale natuurlijke bronnen wordt geleverd.

Plastics Recycling
Dharavi Recycling wil het hele proces van de recycle-industrie samenbrengen in één gemakkelijk toegankelijke digitale ruimte.

Resultaat
Eenmaal terug in hun studio in Abu Dhabi hebben de studenten hun projecten verder onderzocht en ontwikkeld. De tentoonstellingen die vervolgens werden georganiseerd hadden als doel de projecten te presenteren aan de lokale bevolking die de workshop hadden gezien, maar ook aan de andere inwoners van Mumbai. Alle betrokkenen kwamen samen om de output vanuit verschillende standpunten te bespreken.

Bronnen:
http://www.urbz.net/articles/dharavi-handstorm-engineers-social-impact
https://urbz.net/articles/handstorming-and-more-dharavi
https://urbz.net/articles/handstorm-shivaji-nagar