Foto: Boudewijn Bollmann, Dutch Design Week
nl

De expositie MIND THE STEP onderdeel van de DDW2016 – THE MAKING OF – toonde innovatieve producten van ontwerpers van de Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente. De catalogus vermeldt: “Bij MIND THE STEP gaat het om de poging technologie en de behoeften van en kansen voor de samenleving optimaal te verbinden”.

featured5-210x150

Enkele geëxposeerde stukken op de expositie waren bijvoorbeeld: Architect van je nieuwe woonstek, Vliegende hulp in huishouden en 3D printen van een huis. Dit soort producten is veelal het resultaat van intensief samenwerken tussen verschillende bloedgroepen van ontwerpers. Hoe dat samenwerken heeft plaatsgevonden, is meestal niet meer zichtbaar wanneer het product wordt geëxposeerd. Toch is het zinvol te weten hoe het ontwerpproces was georganiseerd. Welk maatschappelijk probleem lost het product op? Waren de gebruikers voldoende betrokken bij de ontwikkeling? Is er intensief gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de verschillende betrokken ontwerpers? Hoe effectief waren de interdisciplinaire ontwerpbijenkasten georganiseerd en gefaciliteerd?

img193Een methode om het ontwerpproces te organiseren werd gepresenteerd tijdens het lezingenprogramma MIND THE STORY. Één van de lezingen ging over beter creatief samenwerken door gebruik te maken van de methode Handstorm. Deze methode geeft tips hoe je professionals – ontwikkelaars, ontwerpers, projectleiders en bouwers – begeleidt tijdens het uitvoeren van een ingewikkelde ontwerpopdracht. En hoe zorg je dan ervoor dat hun ervaring en kennis in samenhang optimaal wordt benut. Het is brainstormenplus: dromen, voelen, denken, praten, maar ook samen doen.

DDW Beelden uitnodiging beperkte info 150ppiDe Handstorm methode stimuleert THE MAKING OF DESIGN WITH YOUR HEART!

 

 

pdf-file-symbool_318-62286.pngDe hand-out van de lezing Handstorm principles for creative and collaborative working die Frans van Gassel (Technische Universiteit Eindhoven & Handstorm kenniscentrum) verzorgde, kan door op de link te klikken worden bekeken.