Een 17e-eeuwse vergaderruimte, een zware tafel in het midden, een aantal politici met verschillende belangen vormen niet het beste recept voor het samen ontwerpen van een regeringsakkoord. Hier zeven tips ontleend aan Handstorm, een wetenschappelijke onderbouwde methode om creatief te overleggen.

  1. Zorg voor een lege tafel. Laat de deelnemers hun versnaperingen zelf aan een ander tafeltje ophalen – even de benen strekken geeft energie.
  2. Overleg aan een tafel op maat. Gebruik een modulair tafelsysteem en stel een opstelling samen die past bij de gekozen werkvorm en het aantal deelnemers. Zorg dat deelnemers elkaar kunnen aankijken en dat ze niet te ver van elkaar afzitten. Let op dat er geen opening in het tafelblad zit zoals bij de kabinetsonderhandelingen in 2007 in Beetsterzwaag.
  3. Kies soms voor een wandelend overleg in een inspirerende omgeving. Met lichaamsbeweging houdt men de hersenen in conditie.
  4. Kies passende werkvormen. Praat niet alleen maar laat deelnemers ook eens hun discussiepunt leesbaar op een A5-Post-It schrijven en plak deze velletjes tegen een wand.
  5. Zet creativiteitstechnieken in die gezamenlijke waarden ontwikkelen. Verbeeld die waarden door samen een beeldmetafoor te bedenken – laat óók politici met hun handen denken door te tekenen, bouwen, knippen en plakken.
  6. Wissel aan tafel voortdurend van plaats. Ook de voorzitter hoeft niet altijd een vaste plek te hebben – loop ook eens even onverwacht de vergaderruimte uit!
  7. Zet eens heel zachtjes een gepast muziekstukje op – het stimuleert het creatief denken.

Als de (in)formateur na een vergadering meldt dat de sfeer héél constructief was, dan hebben deze tips waarschijnlijk gewerkt!

Meer informatie over de Handstorm methode – zie https://handstorm.nl